سیاسی

جنگنده‌ی آمریکایی که هیچ ردی از خود به جا نمی‌گذارد/ عکس

تینا مزدکی_ جنگنده‌ی اف-22 رپتور (F-22 Raptor)، اولین جت جنگنده عملیاتی نسل پنجم جهان بود که همچنان یکی از پیشرفته‌ترین جنگنده‌های فعال در جهان است. اگرچه لاکهید مارتین اعتبار زیادی را به خاطر ساخت این جنگنده از آن خود کرده است اما تنها لاکهید مارتین مسئول نقاط ضعف و قوت این جنگنده نیست. علاوه بر این شرکت هوافضای آمریکایی، بوئینگ و پرت اند ویتنی نقش قابل توجهی در توسعه این جنگنده از سال 2005 داشتند؛ لاکهید مارتین و بوئینگ بدنه این جت را طراحی کردند و موتورهای توربوفن دوقلوی F119-PW-100 را پرت‌اند ویتنی تولید کرد.

البته اف-22 سریع‌ترین جت جنگنده در زرادخانه نیروی هوایی ایالات متحده نیست؛ عنوان سریع‌ترین جنگنده را اف-15E ایگل (F-15E Strike Eagle) از آن خود می‌کند. اینکه این جنگنده چقدر سریع می‌رود بستگی به ارتفاع آن دارد، زیرا ارتفاع پایین‌تر با درگ بالاتری همراه است در حالی که در ارتفاع بالاتر کشش کمتری دارد. سرعت آن در سطح دریا به 1.21 ماخ می‌رسد اما سرعت آن در ارتفاعات بالاتر، از 2 ماخ هم فراتر می‌رود.

این در حالی است که حداکثر سرعت اف-22 رپتور 2 ماخ است. براون که خلبان ارشد سابق نیروی هوایی و همچنین رئیس و مدیر عامل دانشکده خلبانی آزمایشی ملی آمریکا است، یک بار سرعت آن را به 2.1 ماخ رساند تا ثابت کند که سرعت آن از 2 ماخ هم فراتر می‌رود، اما تنها برای یکبار این اتفاق افتاد.

جنگنده‌ی آمریکایی که هیچ ردی از خود به جا نمی‌گذارد/ عکس

اف 22 رپتور، می تواند با سرعت مافوق صوت حرکت کند

بالابردن سرعت اف-22 یا هر جنگنده دیگری ممکن است باعث صرفه جویی در زمان شود اما نیاز به استفاده از پس سوز جت جنگنده دارد که سوخت بیشتری مصرف می‌کند. برای تجزیه آن، پس سوز جت‌های جنگنده، سوخت را مستقیماً به جریان هوا تزریق می‌کنند، بنابراین وقتی سوخت فوران می‌کند، اکسیژن را مجبور به انبساط می‌کند و در نتیجه نیرویی از انرژی ایجاد می‌شود که جت را با سرعت بیشتری به جلو می‌راند. خلبانان می‌توانند سرعت مافوق صوت را برای مدت کوتاهی بدون استفاده از پس‌سوز خود حفظ کنند، اما اگر بخواهند این سرعت را حفظ کنند، باید به طور دوره‌ای این مکانیسم را به کار بگیرند.

با این حال، مهندسان در سراسر جهان توانسته‌اند جت‌هایی را طراحی کنند که می‌توانند سوپرکروز باشند. قابلیت سوپرکروز توانایی هواپیما برای حفظ سرعت مافوق صوت، آن هم بدون درگیر شدن پس سوز است و اف-22 هم یکی از این جنگنده‌ها است. توانایی حرکت با سرعت بیش از 1 ماخ بدون درگیر شدن پس سوز به این معنی است که هواپیما بدون مصرف سوخت بیشتر می‌تواند سریعتر به مقصد برسد.

در حالی که هر جت بدون پس سوز که بتواند با سرعت 1 ماخ حرکت کند، مطابق با تعریف سوپرکروز است، اف-22 رپتور سوپرکروز از 1.5 ماخ فراتر می‌رود و سرعت آن به راحتی می‌تواند به 1.6 یا 1.7 ماخ برسد. آنچه که باعث می‌شود این جنگنده متمایز باشد همین توانایی سوپر کروز آن است، چراکه توانایی سوپرکروز به این معنی است که رپتور می‌تواند قابلیت‌های پنهان‌کاری خود را حفظ کند، زیرا پس‌سوز، نوعی رد گرمایی تولید می‌کند که توسط سیستم رادار دشمن قابل شناسایی است، اما وقتی جنگنده سوپرکروز باشد این اتفاق نمی‌افتد.

جنگنده‌ی آمریکایی که هیچ ردی از خود به جا نمی‌گذارد/ عکس

منبع: slashgear

227323

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا