اقتصادی

رد پای «ترامپ» بر تولید نفت اوپک/ معادلات بهم می‌ریزند؟

رد پای «ترامپ» بر تولید نفت اوپک/ معادلات بهم می‌ریزند؟

هنوز یک ماه نشده که دونالد ترامپ سکان کاخ سفید را در دست گرفته، اما نوک پیکان یکی از اصلی‌ترین اهدافش به سمت تغییرات معادلات انرژی در جهان نشانه رفته است.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، هفته پیش بود که ترامپ خواستار کاهش قیمت‌های جهانی نفت خام از سوی اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) با هدف فشار بر مسکو به‌منظور پایان دادن به تنش‌ها با اوکراین شد. او مدعی شد یکی از راه‌های توقف سریع تنش‌های مسکو و کی‌یف این است که اوپک قیمت نفت را کاهش دهد تا این درگیری‌ها بلافاصله متوقف شوند.

تلاش ترامپ برای تحقق آرزوی دیرینه‌اش

ترامپ در دور نخست ریاست‌جمهوری خود هم بارها با انتشار توئیت‌هایی، اوپک را مسئول قیمت بالای نفت دانست و خواهان کاهش قیمت نفت از سوی این سازمان شده بود، این در حالی است که اعضا این نهاد بارها تأکید کرده‌اند اوپک دخالتی در قیمت‌گذاری نفت در بازارهای جهانی و دیدگاهی درباره بازه قیمتی آن ندارد، در حالی که قیمت این کالای راهبردی براساس بنیان‌های بازار (تعادل بین عرضه و تقاضا) و دیگر عوامل مانند مسائل ژئوپلیتیک تعیین می‌شود.

اوپک به همراه متحدانش از جمله روسیه تحت ائتلافی موسوم به اوپک‌پلاس در تلاش برای تقویت قیمت جهانی نفت ۱۵ آذر امسال در سی‌وهشتمین نشست وزارتی خود به‌صورت ویدئوکنفرانس تصمیم گرفتند کاهش عرضه جمعی خود را تا پایان سال ۲۰۲۶ تمدید کنند. در همین حال، هشت کشور عضو ائتلاف اوپک‌پلاس تصمیم گرفتند کاهش عرضه داوطلبانه روزانه یک میلیون و ۶۵۰ هزار بشکه‌ای را که در آوریل ۲۰۲۳ اعلام شده بود، تا پایان دسامبر ۲۰۲۶ تمدید کنند.

از سویی این دسته از اعضا، کاهش عرضه داوطلبانه روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه‌ای خود را که در نوامبر ۲۰۲۳ اعلام شده بود تا پایان مارس ۲۰۲۵ تمدید می‌کنند و سپس این رقم برای حمایت از ثبات بازار نفت به‌تدریج و به‌صورت ماهانه تا پایان سپتامبر ۲۰۲۶ تسهیل می‌شود.

بیش از هشت سال پیش، گروهی از تولیدکنندگان پیشرو نفت در جهان ازجمله کشورهای عضو اوپک و بعضی از کشورهای تولیدکننده غیراوپک، تصمیم گرفتند برای رسیدگی به مشکلات و بی‌ثباتی بازار نفت در آن زمان با هم متحد شوند و این اتحاد آغاز فصلی نو در چندجانبه‌گرایی، همکاری‌های بین‌المللی و تاریخ صنعت نفت بود.

عربستان پیشگام کاهش قیمت نفت می‌شود؟

اکنون و با روی کار آمدن دوباره ترامپ و رایزنی‌هایش با برخی اعضای اوپک، وزیر انرژی عربستان اعلام کرده است برای کاهش قیمت نفت با بعضی از وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو اوپک دیدار و گفت‌وگو کرده است.

عبدالعزیز بن‌سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی و چند نفر از وزیران نفت و انرژی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) پس از درخواست‌های ترامپ در این باره گفت‌وگو کردند که البته جزئیاتی از آن منتشر نشد.

خبرگزاری عربستان سعودی گزارش داد عبدالعزیز بن‌سلمان روز دوشنبه (هشتم بهمن) در ریاض با حیان عبدالغنی، وزیر نفت عراقی و خلیفه عبدالصادق، وزیر نفت لیبی گفت‌وگو و درباره تقویت تلاش‌ها برای حمایت از ثبات بازارهای جهانی انرژی با هدف تأمین منافع متقابل خود مذاکره کردند.

رد پای «ترامپ» بر تولید نفت اوپک/ معادلات بهم می‌ریزند؟

به گفته دو منبع مطلع، بن‌سلمان همچنین با سهیل المزروعی، وزیر انرژی امارات در ریاض برای انجام گفت‌وگوهای غیررسمی دیدار کرد.

یکی از این منابع گفت: این مذاکرات در حاشیه جشن پنجاهمین سالروز تأسیس صندوق انرژی عربی در ریاض انجام شد و یک نشست برنامه‌ریزی‌شده برخی از وزیران نفت و انرژی اوپک نبوده است.

از طرفی ائتلاف اوپک‌پلاس هنوز در این باره واکنشی نشان نداده است، اما پنج نماینده این ائتلاف گفتند بعید است در نشست نظارتی اوپک‌پلاس در روز سوم فوریه تغییری در برنامه هشت عضو این ائتلاف برای آغاز تعدیل تدریجی کاهش عرضه داوطلبانه اضافه روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه‌ای (افزایش عرضه مرحله‌ای) از آوریل ۲۰۲۵ رخ دهد. همینطور هم شد و این نشست بدون اعلام رسمی در این باره پایان یافت.

مسیرِ ناهموار دلارِ ۸۰ دلاری در ۲۰۲۵

قیمت نفت در سال جاری میلادی با افزایش همراه بوده است، به‌طوری‌ که نفت خام برنت در ۱۵ ژانویه (۲۶ دی‌ماه) به‌دنبال نگرانی‌ها از تأثیر تحریم‌های نفتی روسیه از سوی واشینگتن بر اوضاع عرضه در بازار نفت به حدود ۸۳ دلار برای هر بشکه و بالاترین سطح از اوت ۲۰۲۴ رسید، اما قیمت‌ها از آن زمان روندی کاهشی در پیش گرفته و اکنون زیر ۸۰ دلار برای هر بشکه معامله می‌شود.

اعضای ائتلاف اوپک‌پلاس که نیمی از نفت جهان را تولید می‌کند، به‌منظور حمایت از وضع قیمت و بازارهای جهانی نفت خام، با در نظر گرفتن برنامه کاهش عرضه گروهی در کنار کاهش‌ عرضه داوطلبانه در مجموع روزانه ۵ میلیون و ۸۶۰ هزار بشکه از تولید خود کاسته‌اند که معادل ۵.۷ درصد تقاضای جهانی است.

اجرای برنامه تعدیل تدرجی کاهش عرضه داوطلبانه هشت عضو ائتلاف اوپک‌پلاس به‌دلیل ضعف تقاضا در بازارهای جهانی پیش از این چند بار به تأخیر افتاده است.

فیصل الابراهیم، وزیر امور اقتصادی عربستان سعودی پیش‌تر در نشست مجمع جهانی اقتصاد در داووس در پاسخ به پرسشی درباره درخواست ترامپ از اوپک گفته بود: عربستان سعودی و اوپک به‌دنبال ثبات بلندمدت بازار نفت هستند.

با این تفاسیر، باید دید آیا تلاش ترامپ برای کاهش قیمت جهانی نفت به نتیجه می‌رسد و اعضای اوپک و اوپک‌پلاس حاضرند از منافع خود عقب بنشینند!

بیشتر بخوانید:

نقدینگی ایران چند دلار است؟ / شقاقی: دولت باید برنامه پیشگیری از تضعیف ارزش ریال را اجرا کند بازگشت ترامپ برای اقتصاد اروپا خطرناک است؟/ بیگدلی: ترامپ می‌خواهد در قامت سرمایه‌داری آمریکایی عمل کند و رقبای چینی و هندی را از سر راه بردارد پایه‌های اروپا خواهد لرزید/ سلطانی: ترامپ چالش‌های مهمی به سرمایه داری جهانی تحمیل می‌کند

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا